Posted by on

Oplevering nieuwbouwwoningen vaak te laat door tekort aan monteurs

Het gebeurt steeds vaker, nieuwbouwwoningen worden steeds vaker te laat opgeleverd door een tekort aan monteurs die gas, water en elektra moeten aanleggen. Aannemers en nutsbedrijven waarschuwen voor vertragingen van de projecten van weken tot maanden voor de komende tijd.

In de afgelopen tijd heeft de Vereniging Eigen Huis (VEH) honderden klachten gekregen van huizenkopers die wel een woning hebben maar er nog niet kunnen wonen omdat er geen gas, stromend water en elektriciteit is. In de wet is het zo geregeld dat een netbeheerder na de aanvraag 18 weken de tijd heeft om de nutsaansluitingen te realiseren, maar het komt steeds vaker voor dat de termijn wordt overschreden vanwege het tekort aan monteurs.

De oplevering van huizen wordt uitgesteld en de nieuwe bewoners moeten langer dubbele hypotheeklasten betalen. Volgens de VEH- woordvoerder moet de aannemer een deel van de koopsom als schadevergoeding betalen als het huis op de opleveringsdatum geen voorzieningen heeft zoals gas, water en elektriciteit.

Er is een groot tekort aan technisch geschoold personeel. Veel oudere werknemers gaan met pensioen en weinig jongeren kiezen er voor om monteur of installateur te worden. Volgens Alliander zal er de komende jaren nog een tekort zijn aan vakmensen gezien het feit dat de opleidingen 3 tot 4 jaar duren.

Bron: Volkskrant
25-02-2018