Posted by on

Particuliere beleggers in laatste maanden 2020 nog flink uitgepakt

Uit onderzoek van het Kadaster blijkt dat particuliere beleggers een ongekend groot deel van de huizen heeft gekocht in de laatste maanden van afgelopen jaar. Ze wisten in de vier grote steden de hand te leggen op maar liefst 40 procent van de te koop staande huizen. 

Volgens het Kadaster heeft deze stijging te maken met de overdrachtsbelasting die sinds 1 januari 2021 van 2 naar 8 procent is gegaan. Zo konden beleggers nog profiteren van een laag tarief. Bij een woning van 300.000 euro scheelt het 18.000 euro aan belasting.

Het belastingtarief is overigens ook aangepast voor kopers onder de 35 jaar. Iedereen tussen de 18 en 35 jaar heeft vrijstelling van de overdrachtsbelasting bij de aankoop van de eerste woning. De gedachten hierachter is om koopstarters meer ruimte en kans te bieden op de woningmarkt. 

In de grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) kochten particuliere investeerders de afgelopen tien jaar ruim 25 procent van de verkochte woningen. In heel Nederland was dat ruim 15 procent.

In het laatste kwartaal van 2020 kochten particuliere investeerders in de grote vier steden ruim 40 procent van de verkochte woningen. In heel Nederland was dit bijna 30 procent.

Bron: NU.nl

13 maart 2021